skip to main | skip to sidebar

Nuffnang Ads


Total Pageviews

SELAMAT DATANG DAN SELAMAT MEMBACA

Recent Post

get this widget here

Kedai Kopi

Followers

Archivo del blog

  • ► 2018 (1)
    • ► November (1)
  • ► 2015 (2)
    • ► February (2)
  • ► 2014 (11)
    • ► June (1)
    • ► May (4)
    • ► February (4)
    • ► January (2)
  • ▼ 2013 (33)
    • ► November (2)
    • ► September (5)
    • ▼ August (2)
      • Masalah time Raya
      • Te-booooo..
    • ► July (1)
    • ► June (3)
    • ► May (5)
    • ► April (7)
    • ► March (1)
    • ► February (7)
  • ► 2012 (39)
    • ► December (1)
    • ► October (4)
    • ► September (1)
    • ► August (10)
    • ► July (4)
    • ► June (6)
    • ► May (3)
    • ► April (3)
    • ► March (2)
    • ► February (1)
    • ► January (4)
  • ► 2011 (15)
    • ► December (1)
    • ► November (1)
    • ► October (4)
    • ► September (4)
    • ► August (5)

About me

khalid kadir
K - Kinesthetic Learner H - Happy go lucky?? A - Arsenal Die Hard Fan L - Loving??? I - Indestructable D - Dare to fail =)
View my complete profile

Subscribe To

Posts
    Atom
Posts
Comments
    Atom
Comments
Powered by Blogger.
About the letter K

Sunday, 4 August 2013

Te-booooo..


Salam..

Ini entri pasal tebu.. Pasal air tebu, pasal mesin tebu, pasal kupas tebu dan segala pasal tebu yang popular kat bazaar Ramadhan sekarang nih. Kalau berbuka dengan air tebu yang sejuk dan fresh pastu waktu air tu lalu kat kerongkong, pergh! Rasa nikmat tak terhingga kan. Itu bagi kau, engkau dan peminat tebu khususnya. Tapi bagi orang macam aku.. Dah biasa, bosan, jemu dengan air tebu sebab dah hari-hari asyik menghadap air tebu sampai tahap kalau nak mandi air tebu pun boleh dah. Haha.. Mahu takya, berbuka dengan air tebu, sahur dengan air tebu, mengeteh pun dengan air tebu owh.

Alkisahnya, sepanjang bulan Ramadhan yang mulia ni, aku tolong orang berniaga air tebu di bazaar Ramadhan. Lepas fail interview kerja hari tu so aku takde choice lain nak isi duit poket nih. So kerja jela janji HALAL kan =)
Ini bukan pengalaman pertama aku berniaga air tebu. Kalau baca balik entri aku "Pengalaman kerja" yang dah basi tu, memang ada aku bebel kat situ pasal bisnes nih. Well, kalaulah ada kursus pasal bisnes air tebu kat universiti, rasanya aku dah bergraduat pun rasanya. Haha.. Bukan nak berlagak ke apa tapi so far aku ada pengalaman berniaga air tebu 2 tahun (waktu form 2 & 3) then dah join almost  4 bazaar Ramadhan dalam bisnes tebu untuk 4 tahun yang berbeza termasuk tahun ni, 2 tahun lepas and waktu zaman sekolah dulu. So bab selok belok peniaga air tebu ni aku dah agak expert sikit. Kalau setakat nak suruh aku beza air tebu yang fresh and tak fresh sekali pandang pun aku dah tahu dah. Kalau setakat nak suruh aku kupas and mesin tebu tu dah biasa sangat. Kalau nak suruh aku bungkus tebu pun lagi lah biasa sangat dan macam mana nak bagi air tebu tu tak cepat masam and macam mana nak kasi tebu tu banyak air waktu kita nak mesin tu pun aku tahu. Haha.. Berlagak gila ye dak.

tebu hitam
tebu biasa/ hijau


Well, memandangkan dah ada sedikit ilmu pasal tebu tu so apalah salahnya kalau dikongsikan. Okay, kita bermula dengan mengenali tebu. Basically tebu yang aku tahu ada 2 jenis; tebu hitam dan tebu hijau yang biasa nampak tu. Tebu hitam biasanya lebih manis dari tebu hijau dan air nya pun sedikit gelap berbanding tebu biasa. Biasanya kalau kat bazaar ramadhan atau mana-mana bisnes air tebu, orang jarang guna tebu hitam lainlah kalau dah darurat kehabisan tebu, mungkin sebab faktor kaler yang gelap tu kut. Next, kita masuk macam nak bezakan air tebu yang fresh dengan yang tak fresh. Benda ni paling mudah sekali dan bagi sesiapa yang fanatik gila dengan air tebu tu bolehlah jadikan ini sebagai panduan waktu membeli nanti ye. Kalau nak tahu air tebu tu fresh ke tidak cuba tengok colour air tu. Air tebu yang fresh, yang masih hangat baru lepas kena perah dengan mesin tebu, airnya akan berwarna hijau cerah seperti hijau epal. Selepas 20- 30 minit air tu akan bertukar warna seperti hijau kehitaman. So kalau nak rasa air tebu yang fresh kat bazaar belilah air tebu yang kaler nya hijau epal ye. Pelanggan aku pun bijak gak lagi-lagi kalau bangla, tak mahu dia tebu yang dah siap bungkus.. Nak jugak yang baru lepas mesin -_-!
Next, macam mana nak tahu batang tebu tu baru dikupas ke dah lama kupas. Bab ni susah sikit nak beza. Kalau nak tahu cuba korang pergi kat pakcik yang jual tebu tu then cuba perhatikan batang tebu dia yang dah kupas. Kalau kat bahagian hujung tebu tu ada kaler merah tu maknanya dia kupas tebu tu semalam atau awal lagi. Sama jugak dengan tebu yang dah rosak ataupun masam. Warna merah akan jelas kelihatan kat mana-mana bahagian tebu tu.





Next, tips macam mana nak kupas and mesin tebu dengan betul. Bagi yang baru nak berkecimpung bolehlah baca ye. Untuk kupas tebu kita perlukan pisau khas. Pisau dia lebih kurang macam pisau yang korang buat kupas kulit kentang tu tapi saiznya lagi besar laa. Teknik mengupas tebu pun kena betul supaya air dan kemanisannya tak banyak hilang. Just buang lapisan atas kulit and akar-akar yang dekat ruas tebu tu dah cukup. Tak perlu buang tebal sangat kulit tebu tu, lagi nipis lagi bagus sebab manis tebu pada kulitnya bak kata sifu aku laa. Bab ni masalah sikit bagi yang guna pisau tebu yang baru dibeli, biasanya sifu aku akan ketuk sikit bahagian pisau tu nak kasi rapat sikit dia punya ruang antara pisau tu so bila guna nanti takde lah dalam sangat tebu tu kena toreh. Dan masuk pula ke bahagian nak mesin tebu tapi sebelum tu ada teknik yang perlu dibuat nak bagi tebu tu banyak air. Teknik ni aku pasti semua penjual tebu pun buat iaitu merendam tebu ataupun simbah tebu-tebu tu dengan air nak bagi tebu tu serap sedikit air tapi awas bagi yang rendam tebu. Jangan rendam lebih dari setengah bahagian tebu tu ataupun rendam lama sangat, khuatir kemanisan tebu tu akan berkurangan walaupun banyak air. Ok, berbalik kepada nak mesin tebu. Sebelum memasukkan tebu untuk diperah oleh mesinnya, pastikan hujung tebu yang nak kena masuk dulu tu tirus atau dalam istilah lainnya, kena bagi tajam supaya senang nak masuk. Then hampas pertama yang keluar tu jangan dibuang lagi sebab masih ada air so lipat dua atau setebal sesedap rasa untuk dimesin lagi. Biasanya orang akan mesin sebatang tebu tu 2-3 kali nak bagi airnya betul-betul keluar. Kalau ada tebu yang tersangkut ketika mesin tu, jangan gunakan jari anda untuk menjolok tebu tu ye, gunalah tebu lain untuk menolak tebu tu dan waktu nak masukkan tebu tu pun jangan guna jari, gunakan telapak tangan untuk menolakkan batang tebu tu. Lainlah kalau korang nak mesinkan sekali jari tu, nanti dapat air tebu berdarah owh. Huuu..

pisau tebu bersaiz kecil

Last but not least, kita masuk bab macam mana nak elak air tebu cepat masam. Jawapannya cukup mudah dan ringkas, simpan air tebu tu ditempat yang sejuk seperti peti ais. Haaa.. Kan mudah tu. Air tebu tak boleh tahan lama kalau simpan kat suhu bilik. Kalau nak simpan air tebu tu untuk korang minum besok pun boleh, Cuma sejukkan air tebu tu sampai jadi ais. Then kalau nak minum besoknya cairkan jela. Selamat mencuba! :)

Okey lah, cukup sampai disini perkongsian kali ni. Panjang pulak bila bebel pasal tebu nih. Ntah betol ntahkan tidak, haha.. Chau ~


Posted by khalid kadir at 22:30

0 comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)

Blog Design by Gisele Jaquenod